Om Lapland Hike

Om Lapland Hike

Lapland Hike drivs av mig Ethel Åberg. Jag erbjuder guidade upplevelser i Ammarnäs och Vindelfjällens naturreservat för dig som vill komma ut i naturen och uppleva området på ett tryggt och säkert sätt. Lapland Hike startades 2016 och har som drivkraft att ta besökare med ut i naturen. Att tillsammans med dig skapa fina och minnesvärda upplevelser.

Området jag lever och verkar i, Ammarnäs och Vindelfjällen, är bland annat ett kulturlandskap med ett mycket rikt natur- och djurliv. Vi är också en del av Biosfärområde Vindelälven – Juhttátahkka. Ett biosfärområde inom FN-organet Unescos biosfärprogram – Man and the Biosphere Programme. Kulturlandskapets själ vill jag på bästa möjliga sätt visa och förmedla till dig som gäst med minsta möjliga avtryck och med hänsyn till miljön och samhället.

Företaget är också en Västerbotten Experience. Det innebär att du erbjuds genuina upplevelser av Västerbottens kultur och natur när du besöker oss. Som en Västerbotten Experience bygger vi vår verksamhet på hållbarhet och med Västerbottnisk livsstil och gästvänlighet i fokus.

Västerbotten Experience är därför en garanti för att en plats eller en upplevelse förmedlar något unikt västerbottniskt som du som gäst inte kan få någon annanstans i hela världen!

 

Lapland Hike ~ Naturguide, Berättarguide och Kulturguide

Varför är jag då Naturguide, Berättarguide och Kulturguide? Det har att göra med att jag får göra det jag tycker så mycket om. Att få vara i och en del av naturen och att möta människor. Tillsammans samtidigt, men också var för sig. Det här tycker jag är väldigt roligt, inspirerande och utvecklande. Mötet med människor är dessutom mycket berikande eftersom vi där får utrymme att visa, förmedla och dela med oss av våra kunskaper, erfarenheter, upplevelser och berättelser. Och i mötet med naturen får jag ”göra verkstad” av mina kunskaper och erfarenheter. Sammantaget är jag väldigt priviligierad som får syssla med det här.

Jag är född och uppvuxen i Västerbottens fjällvärld, på ett litet ställe som heter Räftmyran. Omgiven av allt vad naturen, skogen, älvarna och fjällen kunde ge gjorde mig till den jag är idag. Att sedan få möjlighet att kunna leva och bo kvar nära mina rötter har gett mig en enorm livskvalitet. Därför känner jag mig väldigt lyckligt lottad som får leva och bo som jag gör, alldeles intill den vilda och fria Vindelälven med skogen runtomkring och himlen som tak.

Livet i glesbygd kräver stor nyfikenhet, kreativitet och en mångfald av verksamheter och uppdrag. Därför är jag verksam på olika sätt inom besöksnäringen i Ammarnäs, Vindelfjällen och Västerbotten, för en långsiktigt hållbar livsmiljö i Vindelälvens dalgång och länet.

Utbildad och självlärd

År 2011-12 gick jag en utbildning till naturguide, ett initiativ av Storumans Folkhögskola och Högskolan i Nesna. Där certifierade jag mig till ”Gränslös Guide”. Under hösten 2021 blev jag medlem i och genomgick även en validering till Auktoriserad turistguide, Nationellt certifierad, genom Sveguide. Genom mitt medlemskap i ABK, Ammarnäs Berättare och Kulturguider, har jag fått möjlighet att utveckla mitt berättande men också mina turer och sättet att guida.  Dessutom har jag också förmånen att få vara en av de ambassadörer som finns inom vårat biosfärområde.

Till hemsidan för Ammarnäs Berättare och Kulturguider:
https://ammarnasguide.org/guide-guider-guiderna/

 

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt

BOKA NU BOKA NU