Potatisbacken

Potatisbacken

Det här är en guidad upplevelse i Ammarnäs kulturlandskap där du får följa med upp på Potatisbacken som är ett väldigt originellt potatisland både till utseende och form och som också har sin egna speciella historia. Du får lyssna till berättelsen om hur Potatisbacken kom till, om nybyggarnas strävsamma liv för överlevnad och om hur ett barns lek kom att bli avgörande för människors överlevnad i Ammarnäs.

Från Potatisbacken

Potatisbacken ligger mitt i Ammarnäs och därför har du har en väldigt fin utsikt över själva byn och deltalandskapet med alla sina lador. Den är också en viktig pusselbit i Ammarnäs historia sedan långt tillbaka. Från Potatisbackens topp blir det väldigt tydligt och också lätt att förstå både vilka förutsättningar som fanns och vad det var som avgjorde att de första nybyggarna slog sig ner i Ammarnäs. Ett strävsamt men också rikt liv för människorna som försökte överleva på den här platsen, vid foten av Ammarfjället.

Övrigt

Vad ingår: Guide.

Egen utrustning: Du bör ha kläder efter väder men regnjacka och kanske ett förstärkningsplagg kan vara skönt. Ett sittunderlag och myggmedel kan också vara bra.

Vägbeskrivning till mötesplats och guide: Till Potatisbacken kan du antingen promenera eller ta bilen. Eftersom den är väl synlig från flera håll i byn är det relativt enkelt att hitta dit. Enklast är kanske att utgå från Ammarnäs Livs. Därifrån följer du Strandvägen, förbi Akkastjärn, bort mot Samegården. Där ska du svänga vänster och följa vägen ca 150 m till nästa korsning. Där ska du ta till höger längs Nolsivägen och därifrån ser du Potatisbacken. Nedanför backen finns bilparkering. Nu är du framme och där möter din guide upp.

Upplevelsen kan bokas: Söndagar: 26/5, 2/6, 9/6, 16/6, 23/6, 30/6, 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8, 1/9, 8/9, 15/9, 13/10, 20/10. Kl.11.00-13.00

Antal pers: 1-10 personer
Pris per person: 5-13 år: 95 kr (exkl.serviceavgift) 14 år >: 190 kr (exkl.serviceavgift)
Tid: Ca 2 timmar
Svårighetsgrad: Lätt, men du behöver kunna gå och röra dig obehindrat. Lutningen är ca 45 grader (uppför/nerför) och sträckan ca 200 meter.
Tillgänglighet: Turen är inte tillgänglighetsanpassad.
Förkunskaper: Du behöver inga förkunskaper för att kunna följa med på upplevelsen.
Mer info: Om du vill får du ha med dig din hund men den ska vara kopplad hela tiden.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt

BOKA NU BOKA NU